Bouwkundig Rapport

Waarom een bouwkundig rapport?

Misschien is jou aangeraden om een bouwkundig rapport te laten opstellen of heb je erover gehoord maar vraag je je af waarom je hiervoor zou betalen. Daar zijn diverse redenen voor. Je vindt ze hieronder, maar kunt ook eens kijken naar bijvoorbeeld https://www.vergelijk-bouwtechnischekeuring.nl/bouwkundig-rapport/.

Voorkom dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent

Als je op het punt staat om een huis te kopen, vooral als het een huis is dat al een decennium of nog langer geleden gebouwd is, dan is het laten maken van een bouwkundig rapport belangrijk. Zo weet je zeker dat jou geen onaangename verrassingen te wachten staan en je waar voor jouw geld krijgt. Makelaars willen de koop immers snel sluiten en zullen niet te lang bij de staat van het huis stilstaan. Ook als de verkoper nog zo betrouwbaar overkomt, kun je daar beter niet op rekenen en een onafhankelijke partij inschakelen om de woning te beoordelen.

Voorkom wantrouwen of problemen achteraf bij kopers

Maar ook als je zelf je huis wilt verkopen kan het handig zijn om een bouwkundige keuring te laten doen. Dit geeft de potentiele kopers alvast vertrouwen en zal ervoor zorgen dat er meer geïnteresseerden op het huis af komen. Zo heb je ook direct de koper over alle eventuele gebreken van het huis geïnformeerd, wat wettelijk verplicht is. Wanneer er later nog gebreken worden ontdekt, kun jij in ieder geval met een rapport aantonen dat het huis van tevoren goed is onderzocht. De kosten voor de gebreken zijn dan al direct mee genomen in de onderhandelingen voor de koop.

Krijg een raming van de onderhoudskosten

Als je van plan bent het huis te gaan verbouwen kan een bouwtechnische keuring ook nuttig zijn. In een bouwkundig rapport vind je gebreken van de woning die jij wilt gaan kopen, verkopen of verbouwen. Van ieder onderdeel van het huis dat de inspecteur heeft beoordeeld, zoals de constructie, het metselwerk, de gevel, het dak, de kozijnen, het schilderwerk, de fundering, installaties, vloeren, wanden, sanitair, goten, garage, veiligheid en alles wat er te beoordelen valt zie je in een overzicht in welke staat het verkeerd. Daarnaast wordt er een kostenplaatje gemaakt van de gebreken die aan het licht zijn gekomen.